En enää hirveästi jaksa facebookin mamma yms. ryhmissä liikkua kun tuntuu että joukossa tyhmyys tiivistyy. Hyvät naurut tai kilarit saa vaikka vilkaisemalla Äitylit ryhmää.

Eilen sitten jostain syystä ilmoituksiin oli tullut keskustelu turvaistuimista eräässä isohkosta ryhmässä, johon kuuluu niin isiä kuin äitejäkin. Joku äiti oli aloittanut keskustelun lasten kuljettamisesta autossa kasvot menosuuntaan ja oli ottanut kuvakaappauksen jonkun toisen lapsesta istumassa autossa (keskustelusta joka oli poistettu). Itse koin tämän todella törkeänä. Keskustelun olisi voinut aloittaa aivan hyvin ilman kuvaa ja tuntui suoranaiselta hyökkäykseltä kuvan lapsen äitiä kohtaan. Toki itse asiasta eli turvaistuimista ja lapsen turvallisuudesta saa olla erimieltä, mutta keskustelua täytyy aikuisten ihmisten osata käydä sivistyneesti.

Itseäni jaksaa ärsyttää ja ihmetyttää nimenomaan joidenkin äitien ja aika monienkin into puuttua toisten vanhempien tekemisiin. Jos nyt näkee suoranaisesti näkee että toisen lapsi on suorassa hengenvaarassa niin toki pitää puuttua, mutta ei se ole muiden vanhempien asia kritisoida tai edes valistaa jos joku antaa purkkiruokaa, kuljettaa lapsia palkki-istuimessa, antaa korviketta jne. Itse en usko että lapsi niistä kärsii ja se mikä on tämän päivän tieto voi olla huomenna jo vanhentunutta...puoleen jos toiseen. Jos joku oikeasti (!) kysyy, neuvoa niin toki faktoihin perustuen sitä voi antaa, mutta jos joku kysyy neuvoa eri korvikkeista, ei ole kenenkään imettävän asia rynnätä kertomaan kuinka paljon parempaa rintamaito on. Se on todella loukkaavaa ja erityisesti esikoisen äidit ovat epävarmoja itsestään ja saattavat ottaa tunnontuskia toisten "letkautuksista".

Kuten rivienvälistä saattaa lukeakin niin meillä lapset ovat saaneet korviketta, syöneet purkkiruokaa ja istuvat palkki-istuimissa ja ovat erittäin terveitä. Ja voin sanoa että pastöroimatonta maitoa eivät tule saamaan ja näen itse sen paljon vaarallisemmaksi kun minkään edellä mainitun ;)

 

 

Tähän loppuun laitan joskus aloittamani kirjoituksen mutta jäi tällöin julkaisematta. Vähän samaa aihetta liippaa

Ilalla seurasin sivusta kun eräs yksityisyrittäjä joutui yleisen myllytyksen kohteeksi facebookissa. Tyytymättömän asiakkaan julkaisema kirjoitus alkoi levitä verkossa. 12 tunnissa yli 700 jakoa ja yrittäjän facebook sivuilla lukematon määrä kommentteja. Yrittäjä itse reagoi estämällä kritisoijia ja poistamalla kommentteja, joka tietenkin vain voimistaa liekkejä. Liekö tämä kyseisen pienen yksityisyrittäjän liiketoiminnan loppu? 

Facebookin joukkovoima on valtava, jos joku juttu vain ottaa tulta allensa. Tänä vuonna muistan ainakin Teri Niitin imetyskohun. Niitti pyysi julkaisuaan myöhemmin anteeksi, mutta negatiivisen palautteen takia vai oikeasti mieltänsä muuttaneena?

Omasta mielestäni Somen voima on pelottavaa. Kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa ilman että faktoja tarkastetaan. Muutama viikko sitten muistan nähneeni netissä levityksessä julkaisun jossa kolmea tummaihoisia miehiä syytettiin naisen ahdistelusta keskellä päivää kadulla kun suomalainen "sankari" meni väliin näyttämään närhen munat. Oliko tämä tarina totta? En tiedä, mutta sitä jaettiin valtavasti (yli 3600 jakoa). 

Julkisten jakojen lisäksi facebookin ryhmissä käydään jatkuvasti jonkun yksittäisen kimppuun. Tulee niin mieleen yläasteajat, jossa valittiin silmätikku, jota vastaan hyökättiin koulun kingien voimalla ja suuri enemmistö katselee sivusta. Monesti varmaan silmätikuksi joutuneessakin on vikaa, mutta onko joukkohyökkäys oikeutettua? Ainakin naiset harrastavat tätä ihan viihde mielessäkin. Faktoihin ei perehdytä eikä edes kuunnella vastakkaista mielipidettä. On vain hauska heittää joku oma letkautus väliin. Osa varmaan pystyy sivuuttamaan nämä joukkohyökkäykset olan kohautuksella, mutta pystyvätkö kaikki?

Vaikka et itse käyttäisikään facebookkia, ei se tarkoita että sinua tai elinkeinoasi kohtaan ei pystyttäisi kritisoimaan siellä. Facebookissa jaetaan mm. autojen rekkareita. Entäs jos sinulla oli huono päivä ja satuit ajotyylilläsi ärsyttämään jotain, joka ottaa kuvan ja levittää sen koko maailmalle? Tai ammatissasi ärsytät asiakasta? Tai oikeastaan ihan missä tahansa ihan missä tilanteessa vaan.....Itseäni ainakin mietityttää ja pelottaakin. Yhtenä päivänä huomaatkin olevasi facebookin noitaroviossa.