Facebook on täynnä äitien ryhmiä. Tunnetuin lienee Äitylit. Sitten löytyy Vauva vuosi sitä ja tätä ryhmiä. Syysmammat, Kesämammat. Kantoliinailijoita, Sormiruokailijoita, Kestovaippailijoita. Helsingin äidit, Tampereen äidit jne. jne. Sitä vaan helposti vertaa niissä itseänsä muihin ja syyllistyy milloin mistäkin. 

Itselleni vaikein paikka on ollut imetys. Kumpaakin lasta osittaisimetin kunnes en vain saanut heitä rinnalle. Ensimmäistä lasta imetin kolme-neljä kuukautta ja toista puoli vuotta. Itselleni oli täysi yllätys joidenkin imettävien äitien kritiikki imettämättömyyttä kohtaan. Enkä ole kokemusteni kanssa yksin. Toiset imettävät jakavat auliisti neuvojaan vaikka heiltä ei ole kysytty ja toiset kohdistavat suoraa kritiikkiä. En ymmärrä miksi toisten äitien imettäminen kiinnostaa niin paljon ulkopuolisia? Kyseessä ei kuitenkaan ole lapsen vahingoittamista vaan ruuan tarjoamista. Voin sanoa että suurin osa imetettämisessä epäonnistuneista kokee huonoa omaatuntoa muutenkin ja olisivat halunneet ruokkia lastansa imettämällä. Ulkopuolelta tulevat hyvääkin tarkoittavat neuvot tuntuvat pahalta. Toki jos neuvoa kysytään suoraan niin sitä voi antaa. Jättäkää tälläiset lausahdukset kuin "rintaruoka on lapsen parasta ravintoa" ja "kyllä maito riittää kun vaan jaksaa imettää" sanomatta. Niillä ei ole mitään arvoa! Toisten imettämättä jättäminen ei ole teidän asianne! Lapsi kasvaa kyllä korvikkeellakin. Esimerkiksi Ranskassa imettäminen on harvinaista.

En ole missään tapauksessa imetysvastainen ja olisin halunnut imettää omia lapsiani ainakin vuoden ikään saakka. Olisin mielelläni ollut se äiti joka ottaa luonnollisesti rinnan esille kun vauvalle tulee nälkä oli sitten missä tahansa. Jos lisää lapsia siunaantuu aion heidän kanssaan yrittää mettämistä entistäkin uutterammin. 

Tukea imetykseen saa facebookissa esimerkiksi ryhmästä "Imetyksen tuki ry". Osittaisimettäjille löytyy "Osittaisimettäjät" ryhmä. Tukea korvikkeäideille löytyy mm. ryhmästä "Korvikemutsit".

Jos haluat kommentoida niin en kaipaa imetystietoutta enkä aio tässä sen enempää selitellä omaa imetystaipalettani :)